Er wordt niet snel aan gedacht. Mannen en bekkenbodemproblemen.dwarsdoorsnedeman

De bekkenbodem is immers vooral een vrouwenprobleem, maar mannen hebben ook een bekkenbodem. De bouw van de bekkenbodem is vrijwel hetzelfde, maar er loopt natuurlijk geen vagina doorheen. Dat maakt de bekkenbodem direct ook steviger en minder kwetsbaar.

Op de bekkenbodem, onder de blaas bevindt zich echter de prostaat. En de combinatie van de prostaat met de bekkenbodem zorgt regelmatig voor problemen.

Symptomen van een bekkenbodemdysfunctie

Hoe merk je dat je bekkenbodemspieren niet goed werken?

Veel voorkomende signalen dat de bekkenbodem niet goed functioneert zijn bijvoorbeeld:

* urineverlies bij hoesten, lachten, tillen en intensief sporten
* bij aandrang voor urine of ontlasting heel snel naar het toilet moeten
* urine of ontlasting verliezen
* windjes niet goed kunnen ophouden als je dat wilt
* constante aandrang hebben voor plas of ontlasting
* verzakkingsklachten. Dit kan voelbaar zijn als een balgevoel in het rectum en druk op de anus of dat je een gevoel van darmactiviteit ervaart maar geen aandrang voelt om te ontlasten.
* zeurende lage rugklachten
* pijn bij het vrijen, erectiestoornissen of vervroegde ejaculatie
* pijn aan de prostaat. Het gevoel van een prostatitis (ontsteking) maar er wordt in het bloed geen bacterie gevonden. Er wordt dan eerder gesproken van een prostatodynie (pijn aan de prostaat)
* urineweginfecties
* geen normale straal bij het plassen en/of een straal hebben die maar moeizaam op gang komt
* pijn bij de balzak
* obstipatie

En als je bekkenbodemspieren niet goed werken kan het zijn dat

1. de spieren te hoog gespannen zijn (overactief)
2. de spieren te zwak zijn (onderactief)
3. de spieren niet in staat zijn om op het juiste moment te reageren (verstoorde coördinatie)

1. Overactiviteit van de bekkenbodemspieren
Bij mannen is het probleem van de bekkenbodem vaak dat deze te strak gespannen staat. Te strakke, overactieve bekkenbodemspieren waarbij je niet in staat bent deze te ontspannen komen vaker voor dan we in eerste instantie denken.

Je herkent het niet makkelijk als je niet weet dat het zo kan zijn. Vaak is het ook lastig om de bekkenbodemspieren te herkennen. Als je de spier niet goed kunt vinden, ga dan eens kijken bij het oefenen van de bekkenbodemspieren. Daar staan simpele oefeningen hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

De bekkenbodem speelt ook een rol bij de stabiliteit van lage rug en bekkenbodem. Zo’n 8,5 % van die stabiliteit wordt geregeld door de bekkenbodem. Andere belangrijke spieren die hierin een rol spelen zijn de diepe dwarse buikspieren (transversus abdominus) en de kleine diepe rugspieren (multifidus).

Als de bekkenbodem echter overactief is ontstaat er een verstoring van de balans.

Bij een diagnose ‘a-specifieke chronische lage rugklachten’ is het goed eens te lezen of de kenmerken van een overactieve bekkenbodem op jou van toepassing zijn.

2. onderactiviteit van de  bekkenbodemspieren
Onderactieve of zwakke bekkenbodemspieren zie je vooral bij mannen die geopereerd zijn in het prostaatgebied. Er kan dan schade zijn ontstaan aan de sluitspier van de blaas die leidt tot (tijdelijke) incontinentie voor urine en/of erectiestroornissen.
De meeste mannen die met prostaatoperaties te maken krijgen hebben ook bekkenfysiotherapie gehad en weten vaak wel de weg hoe zij de bekkenbodemspieren weer onder controle kunnen krijgen. Als dat niet het geval is zal het verstandig zijn een bekkenfysiotherapeut te consulteren.

3. verstoorde coördinatie van de bekkenbodemspieren
Bekkenbodemspieren kunnen sterk genoeg zijn met een goed uithoudingsvermogen om wat langer aan te spannen als dat nodig is. Vreemd genoeg is het geen garantie om juist bij buikdrukverhogende momenten als zwaar tillen, hoesten etc. voldoende en goed getimed aan te spannen. Kortom: kun je de juiste spieren op het juiste moment en met de juiste dosering aanspannen? Als dat niet klopt spreken we van een verstoorde coördinatie.