Iedere sporter kan voordeel hebben bij deze informatie. Of je nu alleen in een groep oefent, zumba doet, zwemt, wandelt of hardloopt. Bij alle vormen van lichamelijke activiteit wordt er een beroep gedaan op de bekkenbodem.

Wat we merken is dat mensen uiteindelijk stoppen met sporten. Niet omdat ze het niet leuk meer vinden of omdat ze er geen baat bij hebben. Vaak is de reden dat men stopt bijvoorbeeld urineverlies, men vaak de groep uit moet om te plassen of windjes moet laten of zelfs ontlasting niet kan ophouden.  Allemaal klachten waarmee we niet te koop lopen.

De reden waarom men stopt wordt al gauw uitgelegd met: geen tijd, geld, te druk met gezin, geen oppas. We zijn keien in het verzinnen van redenen waarom we ermee stoppen. Maar de ware reden blijft vaak onvermeld. En de sportinstructeur is niet gewend om deze problematiek goed te herkennen.

Naarmate de organisatie van bekkenbodem-eerst groeit en daarmee het aantal sportinstituten die hieraan deelneemt, zal er een netwerk van sportinstituten ontstaan waar je kunt sporten met behoud van een goede bekkenbodemfunctie. Waar trainers problemen kunnen herkennen en je kunnen adviseren wat je het beste wel of niet kunt doen of waar je hulp kunt krijgen.

Het zal straks mogelijk worden om op de site te kijken en te zoeken naar een sportschool bij jou in de buurt die het label ‘bekkenbodemproof’ zal dragen.